Vad är coaching egentligen?

VAD ÄR COACHING EGENTLIGEN? Jag tror de flesta av oss vet eller tänker att vi vet vad coaching är, men ibland är gränserna mellan coaching, terapi, mentorskap och andra slags klargörande samtal inte så tydlig.

Själva utförandet i coaching är ganska enkelt. Under coachsessionen lyssnar coachen djupt på klienten och ställer “kraftfulla” öppna frågor. Under processen när klienten svarar på frågorna hittar hen olika lösningar för att överkomma en utmaning eller nå ett mål. Vanligtvis får klienten effekt av sessionen i två steg:
1) Primär effekt, som hen märker av direkt och
2) Sekundär effekt, i form av allmän ökning av klientens välbefinnande, motivation och självförtroende, som kan komma först efter ett tag.

På det sättet kan man säga att coaching är likt terapi, för det gör ofta att klienten mår bättre på sikt, men den stora skillnaden är att coaching inte fokuserar på att förstå det förflutna utan intresserar sig mer för nuet och vad klienten kan göra som förändrar framtiden.

När det gäller mentoring så finns också en hel del likheter med coaching. Båda vill oftast hjälpa klienten framåt i en process mot hens mål men där coachen tar hjälp av de öppna frågorna, tar mentorn sin egen expertis till bordet och ger konkreta råd och vägleder på så vis sin klient.

Så hur gör jag när jag arbetar med mina klienter? Jag måste erkänna att jag tar in en liten bit av varje, kanske eftersom jag är så intresserad av att ge dig den allra bästa upplevelsen i de samtal som jag håller.

Allra mest använder jag mig av det coachande sättet att ställa frågor, vilket jag under åren sett underverk ske framför mina ögon bara genom den enkla tekniken.

Sen är jag ju också basutbildad psykoterapeut och sjuksköterska och ibland kan de delarna också vilja lägga sig i sessionen. Då är jag tydlig med att jag byter roller.

Slutligen har jag märkt att när klienten tömt ut alla handlingsalternativ som hen kan komma på så delar jag gärna frikostigt med mig av det gigantiska register av verktyg för utveckling av alla de slag som jag samlat på mig under ett livs arbete med människor.

Jag brukar säga att du får 2in1 när du anlitar mig som coach och syftar då till både coach och terapeut. Men sanningen är nog att du får 3in1, vilket jag skulle tro är rätt unikt.

Hör av dig om du vill boka en kostnadsfri uppstartssession för att prata om vad jag kan hjälpa dig med. Inga utmaningar är för små eller för stora! 🙂 <3