Låt oss vara mer toleranta än SD!

Vaknade denna morgon med tanken – nu måste vi bli bättre på att lyssna! Närmare en miljon svenskar har röstat på SD och innan jag stängde av tv:n igår kväll pratades det om att bilda något slags gränsöverskridande regering i syfte att utesluta SD från makten. Det skrämmer mig. Det låter alldeles för likt det SD själva försöker göra.

Med mig på valvakan var min gamla pappa. Han är vid god vigör men har sedan ett tag tillbaka hemtjänstleveranser av mat varje dag. Eftersom han är glad och social så har jag hört att de flesta gärna vill komma hem till honom för en pratstund och det har gjort mig trygg med att vården i alla fall ibland fungerar bra. Men igår berättade han att han hade pratat val med en av sina ordinarie ”matlämnare” som då hade meddelat att hon tänkte rösta på SD. En 60 årig kvinna som jobbar inom hemtjänsten. Inte den bild jag har av SD-röstaren. Vad som är ännu mer anmärkningsvärt var att hon sa det till min pappa som har 100% utländsk bakgrund, vilket inte kan undgå någon.

Först gjorde hennes uttalande mig upprörd, men under natten har något annat hänt. Jag tänker nu att jag undrar hur hon resonerar, både med sin röst och med att hon kan säga detta till min pappa! Uppenbarligen är det något jag inte begriper här! Och vad vill jag att mina barn ska göra när det är något de inte förstår? Att lyssna och lära!

Om vi kan se förbi våra egna rädslor och möta det som är skrämmande – SD och deras väljare – så undrar jag vad vi kommer att börja greppa! Jag säger inte att jag har något svar, för det har jag inte, men om det är något jag lärt mig under alla år som coach är att om jag ställer öppna och okritiska frågor så kan stora saker ske. För alla inblandade.

Att utesluta SD från makten är detsamma som att utesluta en stor del av svenska folket. I förlängningen är det detsamma som att utesluta människor på grund av deras färg på huden, bostadsort eller religion. Låt oss vara mer toleranta än så. Låt oss vara modiga nog att göra det som vi vill att SD själva ska göra. Låt oss omfamna och sträcka ut våra händer! Låt oss försöka förstå!

A Comic Strip How To Change The World

En kommentar så här långt

  1. Jan Söderman skriver:

    Nja inte en miljon. ….781.195 för att vara exakt

Kommentarer inaktiverade.